Jedzenie to nie utrapienie. E-kurs psychodietetyka dzieci dla rodziców i specjalistów
Jedzenie to nie utrapienie. E-kurs psychodietetyka dzieci dla rodziców i specjalistów
Zapraszam na nowy E-kurs psychodietetyka dzieci dla rodziców i specjalistów „Jedzenie to nie utrapienie”- dedykowany rodzicom i opiekunom, ale również specjalistom pracującym z systemem rodzinnym w kontekście jedzenia. Zaburzenia odżywiania, problemy z karmieniem, radzenie sobie z niejadkiem to tylko niektóre z poruszanych kwestii. Ruszamy 3 listopada, dołącz już teraz.
Wiele mówi się o tym, że dobre nawyki żywieniowe kształtują się w dzieciństwie za sprawą modelowania. Dla dziecka pierwszymi i najlepszymi modelami są rodzice, jednak coraz częściej gubią się w informacjach, które otrzymują na temat wpływu jedzenia na rozwój ich dzieci. Problemem staje się również różnica w poglądach na wychowanie i wprowadzany styl życia przez oboje rodziców. Jedzenie spełnia wiele funkcji psychologicznych, często stanowi podstawę dla nagród i kar, daje dziecku poczucie bezpieczeństwa. W ten sposób tworzą się negatywne wzorce jedzenia, z którymi przychodzi nam sobie radzić nawet jako dorosłym dzieciom. Coraz więcej rodziców boryka się z problemem niejadków, małe dzieci jedzą wybiórczo albo bardzo mało. Rodzic cierpi nie potrafiąc pomóc, martwi się o rozwój dziecka, obawia chorób. Osobne problemy to coraz liczniej występujące również u dzieci i młodzieży zaburzenia odżywiania. Niestety media kreują nierealne wzorce piękna, a dzieciaki, którym brakuje pewności siebie i poczucia własnej wartości nie wytrzymują presji eksperymentując na swoim ciele. Odpowiedzialność i największa obawa o zdrowie i życie dziecka jest po stronie zagubionego rodzica, który szuka pomocy, bo często nie rozumie wielu mechanizmów lub po prostu za bardzo chce „naprawiać” dziecko. Stawiamy sobie i rodzinie za duże wymagania. Bierzemy na siebie całość opieki nad, nierzadko kilkoma dziećmi i ze zmęczenia wywieramy presję na sobie i dziecku.
Dlatego z Martą jako psycholog i Edukatorką Pozytywnej Dyscypliny, a co ważne mamą oraz ze mną Anią psycholog i psychodietetyk stworzyłyśmy kurs dedykowany rodzicom w profilaktyce i w potrzebie dla lepszego zrozumienia czym jest psychologia jedzenia w kontekście dzieci i młodzieży. To w relacji z opiekunem można uzyskać najlepsze efekty w pomocy dzieciom z problemami z jedzeniem. To rodzic najlepiej zna i potrafi zaobserwować zależności jakie pojawiają się na linii dziecko- jedzenie. To program, który pomoże w potrzebie, ale też ostrzeże i pomoże zapobiec problemom w toku rozwoju dziecka.
To również kurs dla specjalistów dietetyków, do których trafiają rodzice w potrzebie z problemami z jedzeniem u swoich dzieci. Często jednak aby znaleźć źródło problemu, trzeba przeanalizować odpowiednio sytuację rodzinną systemu. Ważna jest wiedza na temat psychologii jedzenia. A wskazówki zawarte w kursie możecie wykorzystywać do pracy własnej.
Plan kursu
E-kurs składa się z 12 bloków tematycznych oraz webinaru podsumowującego. Kurs jest prowadzony przez dwie specjalistki z zakresu psychologii oraz psychodietetyki. Zawiera praktyczną wiedzę oraz wyjaśnienia najczęściej pojawiających się problemów żywieniowych i rozwojowych dzieci i młodzieży. Wskazuje na związki między opiekunem, dzieckiem, a emocjami, które prowadzą do problemów. Kierowany jest przede wszystkim do rodziców jak i do dietetyków, specjalistów żywienia, lekarzy, psychologów, studentów tych kierunków.
Tematy
- Jakie funkcje spełnia jedzenie w naszym życiu?
Jedzenie spełnia szereg funkcji psychologicznych, z których nie zdajemy sobie sprawy. Już w dzieciństwie można skojarzyć jedzenie z różnymi zaspokajanymi potrzebami, jednak nie zawsze takie skojarzenia mają odpowiedni wpływ na rozwój dziecka i jego stosunek do jedzenia. - Zaburzenia odżywiania u dzieci i młodzieży.
Jakie niepokojące sygnały powinni zauważyć rodzice. Jak rozmawiać o zaburzeniach odżywiania? Kiedy udać się do specjalisty i kogo wybrać? Jakie są rodzaje zaburzeń odżywiania oraz jak wygląda ich diagnoza? Jak wygląda leczenie zaburzeń odżywiania?
Wzmacnianie pewności siebie u dziecka oraz poczucia własnej wartości, które stanowią bufor ochronny przed popadnięciem w zaburzenia odżywiania.
- Jak być uprzejmym i stanowczym jednocześnie.
Jak rozmawiać z dziećmi, aby tworzyć dialog. Jak odejść od nadmiernej kontroli lub uległości. Jakie typowe zachowania niesie ze sobą trwanie w skrajnościach.
- Rozszerzanie diety.
Jak radzić sobie z własnym lękiem przed złym rozszerzaniem diety. Co tak naprawdę jest ważne i na co zwrócić uwagę podczas wprowadzania pokarmów stałych. Które potrzeby dziecka i rodzica są prawdziwe, a które wdrukowane przez media i specjalistów od sprzedaży.
- Emocjonalne jedzenie.
Po czym je rozpoznać. Jak nauczyć dziecka radzić sobie z trudnymi emocjami – w każdym wieku.
- Selektywne/wybiórcze jedzenie oraz Neofobia żywieniowa.
Co je od siebie odróżnia. Gdzie szukać pomocy, z kim współpracować. Jak wygląda terapia.
- Jak kształtować zdrowe nawyki żywieniowe w każdym wieku.
Czym są nawyki? Jakie mechanizmy je kształtują? Co je utrwala?
- Wychowani przez jedzenie (kary i nagrody dlaczego nie działają i co dać w zamian)
Dlaczego wspólne jedzenie posiłków jest tak ważne oraz czy stosowanie kar i nagród rzeczywiście wpływają na zmianę nawyków żywieniowych zgodnie z naszymi oczekiwaniami?
- Asertywność rodzica wobec innych.
Jak bronić wypracowanych, domowych nawyków. Jak ustalać domowe zasady jedzeniowe, ale też przyzwyczaić gości do akceptowania zasad panujących w domu. Jak radzić sobie z rozpieszczającymi dziadkami, którzy nie są świadomi jakości współczesnych produktów. - Nadwaga i otyłość u dzieci, dlaczego to największe zagrożenie naszych czasów?
Coraz więcej polskich dzieci ma problemy z wagą, niestety często rodzice są współwinni, kiedy nie ustalają zasad związanych z dietą lub nie zwracają uwagi na aktywność fizyczną dzieci. O ogromnej roli wzorca jakim jest rodzic w wypracowaniu zdrowych nawyków żywieniowych. Jakie są niepokojące prognozy dotyczące otyłości w Polsce? - Pomysły na ciekawe i zdrowe posiłki dla dzieci.
Sposoby na Tadka Niejadka z przemycaniem zdrowych produktów do potraw, ale też szukanie alternatyw dla słodyczy i fastfoodów będących przyczyną otyłości u dzieci. - Podział ról w rodzinie. Dobra matka to matka polka, czy matka pracująca? Jak dbanie o siebie wpływa na szczęście dziecka?
Jedzeniem często chcemy okazać miłość, poświęcamy czas na gotowanie, a dzieci nie chcą jeść lub wybrzydzają. Czujemy smutek i frustrację, popadamy w błędne koło szantażu emocjonalnego i przymuszania. Problemy z karmieniem i jedzeniem u dzieci, często powodują u matek wyrzuty sumienia związane z małą ilością czasu poświęcanego dzieciom, ale bardziej od długości czasu, liczy się jakość. Matka biegająca z łyżeczką za dzieckiem, czy to dobry pomysł? Jak uwolnić z błędnego koła stereotypów?
Prowadzące:
Marta Szpojda – magister psychologii, specjalista ds żywienia dzieci, oraz Certyfikowany Edukator Pozytywnej Dyscypliny. Prowadzi kursy oraz szkolenia dla rodziców dotyczące psychologii żywienia oraz rozwoju emocjonalnego. Założycielka i prowadząca grupy Zdrowe Brzuszki i Zdrowe Emocje. Autorka gościnnych artykułów w strefie specjalisty w Dbam o Cud. Mama 3-letniego Juliana.
Anna Paluch – psycholog, psychodietetyk, specjalista ds. żywienia, trener, ale przede wszystkim fanka holistycznego podejścia do zdrowego stylu życia i diety. Właścicielka Gabinetu Psychodietetycznego Flow by Ania, współautorka bloga poświęconego zdrowemu stylowi życia oraz treściom specjalistycznym dla dietetyków dbamocud.pl i autorka projektu “80 dni dookoła zdrowia”, a także E-kursów “Zaprojektuj Swój Zdrowy Styl Życia” oraz “Zarządzanie stresem w zdrowiu”. Prowadzi szkolenia i webinary z zakresu psychodietetyki współpracując z portalem Psychologia w Polsce, jest zastępcą redaktor naczelnej w Magazynie Psychologicznym Bang!.
Koszt kursu
Koszt kursu to jedynie 199 zł za 12 tygodni intensywnej pracy – materiałów teoretycznych oraz praktycznych narzędzi psychologicznych skierowanych do zatroskanych rodziców, a także tych którzy chcą poprawić jakość życia swojej rodziny. Jak wiemy problemy z jedzeniem potrafią skutecznie zepsuć atmosferę w domu. Dla uczestników poprzednich kursów proponujemy atrakcyjną cenę – 179 zł.
- 12 zestawów materiałów w formie pdf wysyłanych w każdą sobotę o 20.00 od początku trwania kursu,
- bonusowy webinar podsumowujący po zakończeniu kursu, ustalimy wygodny termin,
- dostęp do zamkniętej grupy online, gdzie możemy się wymieniać uwagami, informować, zadawać pytania i dzielić doświadczeniami z pracy,
- nasz wsparcie przez cały czas projektu, jesteśmy do Twojej dyspozycji mailowo czy przez skype w każdym momencie kursu
- wiedzę, narzędzia, triki, wskazówki, ciekawostki z zakresu psychodietetyki, które ułatwią Ci życie i pomogą rodzinie w dokonaniu skutecznej i trwałej zmiany czy nauce prawidłowych postaw żywieniowych,
- praca z case study,
- zaświadczenie ukończenia kursu
- możliwość otrzymania faktury
- większą wiarę w swoje kompetencje jako rodzica
Opinie o prowadzonych kursach i prowadzących:
Jeśli masz problem ze swoim dwulatkiem
Katarzyna Zalewska – psycholog i terapeuta
Gorąco polecam kurs Psycho dla dietetyka prowadzony przez Panią Annę Paluch. Jestem dietetykiem, cały czas się szkolę i rozwijam, wydawałoby się, że nic już mnie nie zaskoczy, ale ten kurs jest inny…! Wiedza przekazana prostym i przyjemnym językiem, w sposób skłaniający do głębszych przemyśleń nad naszą współpracą z pacjentem + praktyczne porady. Ogromną zaletą tego typu kursu jest to, że nie narzuca terminów szkoleń tylko mogę usiąść do materiałów w dogodnym dla mnie momencie. Pani Aniu
dziękuję i polecam!
mgr inż. Julita Dudicz dietetyk Poradni Dietetycznej – Ku zdrowej diecie!
Ogromnie polecam ten kurs wszystkim lekarzom, zwłaszcza tym, którzy zajmują się pacjentami, u których otyłość stanowi punkt zwrotny na drodze do zdrowia, jak i pediatrom i psychiatrom zaangażowanym w opiekę nad osobami z zaburzeniami odżywiania. Doskonale stworzone materiały, które w przystępny sposób wytłumaczą jak dzięki metodom stosowanym w psychologii pomoc pacjentom.
Ten kurs to również przypomnienie dla nas, ze pracujemy z człowiekiem, a nie “przypadkiem” , i ze podejście holistyczne to klucz do sukcesu !
Marta Fulmańska-Anders – lekarz w trakcie specjalizacji
REJESTRACJA
- WEBINAR: WYPALENIE ZAWODOWE W PRACY DIETETYKA i zawodach pomocowych - 8 maja, 2022
- E-kurs Zaburzenia odżywiania w pracy dietetyka, lekarza, trenera - 7 marca, 2022
- Dialog motywujący i jeszcze więcej praktycznych narzędzi - 15 lutego, 2022